برنامه ریزی شهری
از ویکیپدیا، دانشنامه آزاد
"توسعه شهری" به اینجا هدایت می شود. برای توسعه واقعی، شهرنشینی را ببینید. برای تأثیرات منفی، به گسترش شهری مراجعه کنید.
"برنامه ریزی توسعه" به اینجا هدایت می شود. برای پیشنهادهایی که سیاستها و پیشنهادات یک مقام محلی را برای استفاده از زمین تعیین میکنند، به طرح توسعه مراجعه کنید. برای برنامه ریزی برای توسعه شخصی، برنامه ریزی توسعه شخصی را ببینید.
برنامه ریزی شهری که با نام های برنامه ریزی منطقه ای، برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی شهری یا برنامه ریزی روستایی نیز شناخته می شود، فرآیندی فنی و سیاسی است که بر توسعه و طراحی کاربری اراضی و محیط ساخته شده از جمله هوا، آب و زیرساخت ها متمرکز است. داخل و خارج از مناطق شهری مانند شبکه های حمل و نقل، ارتباطات و توزیع و دسترسی به آنها.[1] به طور سنتی، برنامه ریزی شهری از یک رویکرد از بالا به پایین در برنامه ریزی اصلی طرح فیزیکی سکونتگاه های انسانی پیروی می کرد.[2] نگرانی اولیه رفاه عمومی بود، [1] [2] که شامل ملاحظات کارایی، بهداشت، حفاظت و استفاده از محیط زیست، [1] و همچنین اثرات طرحهای کلان بر فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی بود.[3] با گذشت زمان، برنامهریزی شهری تمرکز خود را بر روی نکات اجتماعی و زیستمحیطی قرار داده است که بر برنامهریزی به عنوان ابزاری برای بهبود سلامت و رفاه مردم با حفظ استانداردهای پایداری تمرکز دارد. توسعه پایدار به عنوان یکی از اهداف اصلی همه تلاشهای برنامهریزی در اواخر قرن بیستم اضافه شد، زمانی که اثرات مخرب اقتصادی و زیستمحیطی مدلهای قبلی برنامهریزی آشکار شد.[نیازمند منبع] به طور مشابه، در اوایل قرن بیست و یکم، جین. نوشتههای جیکوب در مورد دیدگاههای حقوقی و سیاسی برای تأکید بر منافع ساکنان، مشاغل و جوامع به طور مؤثر بر برنامهریزان شهری تأثیر گذاشت تا تجربیات و نیازهای ساکنان را در حین برنامهریزی در نظر بگیرند.
برنامه ریزی شهری به سؤالاتی در مورد چگونگی زندگی، کار و بازی مردم در یک منطقه معین پاسخ می دهد و بنابراین، توسعه منظم در مناطق شهری، حومه و روستایی را هدایت می کند.[4] اگرچه برنامه ریزان شهری عمدتاً به برنامه ریزی سکونتگاه ها و جوامع مربوط می شوند، اما مسئول برنامه ریزی حمل و نقل کارآمد کالا، منابع، مردم و زباله نیز هستند. توزیع مایحتاج اولیه مانند آب و برق؛ احساس مشارکت و فرصت برای مردم از هر نوع، فرهنگ و نیاز. رشد اقتصادی یا توسعه کسب و کار؛ بهبود سلامت و حفاظت از مناطق با اهمیت زیست محیطی طبیعی که به طور فعال به کاهش انتشار CO2 کمک می کند [5] و همچنین حفاظت از ساختارهای میراث و محیط های ساخته شده. از آنجایی که اکثر تیمهای برنامهریزی شهری متشکل از افراد با تحصیلات عالی هستند که برای دولتهای شهری کار میکنند، [6] بحثهای اخیر بر چگونگی مشارکت بیشتر اعضای جامعه در فرآیندهای برنامهریزی شهری متمرکز است.

برنامه ریزی شهری یک رشته میان رشته ای است که شامل مهندسی عمران، معماری، جغرافیای انسانی، سیاست، علوم اجتماعی و علوم طراحی است. دست اندرکاران برنامه ریزی شهری با تحقیق و تحلیل، تفکر استراتژیک، معماری مهندسی، طراحی شهری، مشاوره عمومی، توصیه های خط مشی، اجرا و مدیریت سروکار دارند.[2] ارتباط تنگاتنگی با حوزه طراحی شهری دارد و برخی از برنامه ریزان شهری طرح هایی را برای خیابان ها، پارک ها، ساختمان ها و سایر مناطق شهری ارائه می دهند.[7] برنامه ریزان شهری برای دستیابی به اهداف استراتژیک، خط مشی و پایداری با زمینه های مشابه مهندسی عمران، معماری منظر، معماری و مدیریت عمومی کار می کنند. برنامه ریزان شهری اولیه اغلب اعضای این حوزه های مشابه بودند، اگرچه امروزه برنامه ریزی شهری یک رشته حرفه ای مجزا و مستقل است. رشته برنامه ریزی شهری مقوله وسیع تری است که زیرشاخه های مختلفی مانند برنامه ریزی کاربری اراضی، پهنه بندی، توسعه اقتصادی، برنامه ریزی زیست محیطی و برنامه ریزی حمل و نقل را شامل می شود.[8] ایجاد طرح ها مستلزم درک کامل قوانین جزایی و کدهای منطقه ای برنامه ریزی است.
یکی دیگر از جنبههای مهم برنامهریزی شهری این است که طیف پروژههای برنامهریزی شهری شامل برنامهریزی جامع در مقیاس بزرگ سایتهای خالی یا پروژههای گرینفیلد و همچنین مداخلات در مقیاس کوچک و نوسازی سازهها، ساختمانها و فضاهای عمومی موجود است. پیر چارلز لنفانت در واشنگتن دی سی، دانیل برنهام در شیکاگو، لوسیو کاستا در برازیلیا و ژرژ یوجین هاوسمان در پاریس شهرها را از ابتدا برنامه ریزی کردند، و روبرت موزس و لوکوربوزیه شهرها و محله ها را بازسازی و دگرگون کردند تا به ایده های برنامه ریزی شهری خود پاسخ دهند. [9]

تاریخچه :
شواهدی از برنامه ریزی شهری و جوامع طراحی شده وجود دارد که قدمت آنها به تمدن بین النهرین، دره سند، مینوی و مصر در هزاره سوم قبل از میلاد برمی گردد. باستان شناسان با مطالعه ویرانه های شهرها در این مناطق خیابان های سنگفرش شده ای را پیدا می کنند که در زوایای قائم به صورت شبکه ای چیده شده بودند.[11] ایده یک منطقه شهری برنامه ریزی شده با پذیرش تمدن های مختلف تکامل یافت. با شروع قرن هشتم قبل از میلاد، ایالت های شهرهای یونان عمدتاً بر روی طرح های متعامد (یا شبکه مانند) متمرکز بودند.[12] هیپوداموس میلتوسی (498–408 قبل از میلاد)، معمار و شهرساز یونان باستان، «پدر شهرسازی اروپا» و همنام «طرح هیپودامین» (طرح شبکهای) طرحبندی شهر در نظر گرفته میشود.[13] ]
رومیان باستان نیز با الهام از یونانیان از نقشه های متعامد برای شهرهای خود استفاده می کردند. برنامه ریزی شهری در دنیای روم برای دفاع نظامی و راحتی عمومی توسعه داده شد. گسترش امپراتوری روم متعاقباً ایده های برنامه ریزی شهری را گسترش داد. با افول امپراتوری روم، این ایده ها به آرامی ناپدید شدند. با این حال، بسیاری از شهرها در اروپا همچنان در مرکز شهر برنامه ریزی شده رومی قرار داشتند. شهرها در اروپا از قرن 9 تا 14 اغلب به صورت ارگانیک و گاه بی نظم رشد می کردند. اما در قرنهای بعدی با آمدن رنسانس، بسیاری از شهرهای جدید با توسعههای جدید برنامهریزیشده بزرگ شدند.[14] از قرن 15 به بعد، موارد بسیار بیشتری از طراحی شهری و افرادی که در آن نقش داشتند ثبت شده است. در این دوره، رسالههای نظری در معماری و شهرسازی آغاز میشود که در آنها به پرسشهای نظری پیرامون برنامهریزی خطوط اصلی، حصول اطمینان از برآوردن نقشهها با نیازهای جمعیت معین و غیره پرداخته میشود و طرحهای شهرها و شهرها توصیف و ترسیم میشود. در طول دوره روشنگری، چندین حکمران اروپایی به طور جاه طلبانه تلاش کردند تا پایتخت ها را دوباره طراحی کنند. در طول امپراتوری دوم فرانسه، بارون ژرژ اوژن هاوسمان، تحت هدایت ناپلئون سوم، شهر پاریس را به پایتختی مدرن تر، با بلوارهای طولانی، مستقیم و عریض طراحی کرد.[15]

برنامه ریزی و معماری در آغاز قرن بیستم تغییر پارادایم را پشت سر گذاشتند. شهرهای صنعتی قرن نوزدهم با سرعت فوق العاده ای رشد کردند. بدیهای زندگی شهری برای فقرای کارگر به عنوان موضوعی که مورد توجه عموم قرار میگرفت، به طور فزایندهای آشکار میشد. سبک لسهفر مدیریت اقتصادی دولت، که در بیشتر دوران ویکتوریا مد بود، شروع به باز کردن جای خود به لیبرالیسم جدید کرد که از مداخله فقرا و محرومان دفاع میکرد. در حدود سال 1900، نظریه پردازان شروع به توسعه مدل های برنامه ریزی شهری برای کاهش پیامدهای عصر صنعتی، با فراهم کردن محیط های سالم تر برای شهروندان، به ویژه کارگران کارخانه ها کردند. بنابراین، قرن بعدی در سطح جهانی تحت سلطه رویکرد برنامه ریزی مرکزی برای برنامه ریزی شهری خواهد بود، نه لزوماً افزایش در کیفیت کلی قلمرو شهری.
در آغاز قرن بیستم، برنامه ریزی شهری به عنوان یک حرفه جداگانه شناخته شد. انجمن برنامه ریزی شهر و کشور در سال 1899 تأسیس شد و اولین دوره آموزشی در بریتانیای کبیر در مورد برنامه ریزی شهری توسط دانشگاه لیورپول در سال 1909 ارائه شد.[16] در دهه 1920، ایده های مدرنیسم و یکنواختی در برنامه ریزی شهری ظاهر شد و تا دهه 1970 ادامه یافت. در سال 1933، لوکوربوزیه شهر تابشی را معرفی کرد، شهری که به شکل برج رشد می کند، به عنوان راه حلی برای مشکل آلودگی و ازدحام بیش از حد. اما بسیاری از برنامه ریزان شروع به این باور کردند که ایده های مدرنیسم در برنامه ریزی شهری منجر به نرخ بالاتر جرم و جنایت و مشکلات اجتماعی شده است.[3][17]
در نیمه دوم قرن بیستم، برنامه ریزان شهری به تدریج تمرکز خود را به فردگرایی و تنوع در مراکز شهری معطوف کردند.[18]
شیوه های قرن بیست و یکم
برنامه ریزان شهری با مطالعه اثرات افزایش ازدحام در مناطق شهری شروع به پرداختن به اثرات خارجی، اثرات منفی ناشی از تقاضای ناشی از سیستم های بزرگراه بزرگتر در کشورهای غربی مانند ایالات متحده کردند. دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد در سال 2018 پیش بینی کرد که با توجه به عناصر جمعیتی مهاجرت جهانی، حدود 2.5 میلیارد نفر بیشتر مناطق شهری را تا سال 2050 اشغال خواهند کرد. تئوری های برنامه ریزی جدید مفاهیم غیر سنتی مانند مناطق آبی و نواحی نوآوری را برای ترکیب مناطق جغرافیایی در داخل شهر اتخاذ کرده اند که امکان توسعه کسب و کار جدید و اولویت بندی زیرساخت هایی را فراهم می کند که با افزایش طول عمر بالقوه آنها به بهبود کیفیت زندگی شهروندان کمک می کند.
شیوههای برنامهریزی تغییرات سیاستی را برای کمک به رسیدگی به تغییرات آب و هوایی جهانی انسانمحور گنجاندهاند. لندن شروع به دریافت هزینه ازدحام برای خودروهایی کرد که سعی میکردند به مکانهای شلوغ شهر دسترسی پیدا کنند.[19] شهرها نیز با اتخاذ چنین سیاست هایی، حمل و نقل عمومی و دوچرخه سواری را در اولویت قرار می دهند.
نظریه ها
تئوری برنامه ریزی مجموعه ای از مفاهیم علمی، تعاریف، روابط رفتاری و مفروضاتی است که مجموعه دانش برنامه ریزی شهری را تعریف می کند. هشت نظریه رویهای برنامهریزی وجود دارد که امروزه به عنوان نظریههای اصلی رویه برنامهریزی باقی ماندهاند: رویکرد عقلانی- جامع، رویکرد افزایشی، رویکرد تعاملی، رویکرد ارتباطی، رویکرد حمایتی، رویکرد برابری، رویکرد رادیکال، و رویکرد انسانی. یا رویکرد پدیدارشناختی.[20] برخی دیگر از برنامهریزیهای مفهومی شامل تئوریهایی میشود که ابنزر هاوارد، نظریه سه آهنربا که برای آینده سکونتگاههای بریتانیا متصور بود، همچنین باغشهرها، منطقه مدل متحدالمرکز که توسط جامعهشناس ارنست برگس، مدل برجس نامیده میشود، ابربلوک رادبرن که حرکت عابران پیاده را تشویق میکند، مدل بخش و مدل چند هسته ای در میان دیگران.[21]

جنبه های تکنیکی
جنبه های فنی برنامه ریزی شهری شامل بکارگیری فرآیندهای علمی، فنی، ملاحظات و ویژگی هایی است که در برنامه ریزی برای کاربری زمین، طراحی شهری، منابع طبیعی، حمل و نقل و زیرساخت ها دخیل هستند. برنامهریزی شهری شامل تکنیکهایی مانند: پیشبینی رشد جمعیت، پهنهبندی، نقشهبرداری و تحلیل جغرافیایی، تحلیل فضای پارک، بررسی میزان تامین آب، شناسایی الگوهای حملونقل، شناخت تقاضای عرضه مواد غذایی، تخصیص خدمات بهداشتی و اجتماعی و تحلیل تأثیر کاربری زمین است.
به منظور پیش بینی چگونگی توسعه شهرها و برآورد اثرات مداخلات آنها، برنامه ریزان از مدل های مختلفی استفاده می کنند. از این مدل ها می توان برای نشان دادن روابط و الگوها در داده های جمعیتی، جغرافیایی و اقتصادی استفاده کرد. آنها ممکن است با مسائل کوتاهمدتی مانند نحوه حرکت مردم در شهرها یا مسائل بلندمدت مانند استفاده از زمین و رشد سر و کار داشته باشند.[22] یکی از این مدلها، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است که برای ایجاد مدلی از برنامهریزی موجود و سپس پیشبینی اثرات آتی بر جامعه، اقتصاد و محیط زیست استفاده میشود.
قوانین ساختمانی و سایر مقررات با برنامه ریزی شهری از طریق حاکمیت بر نحوه ساخت و استفاده از شهرها از سطح فردی همسو هستند.[23] روشهای اجرایی شامل منطقهبندی دولتی، مجوزهای برنامهریزی، و قوانین ساختمانی، [1] و همچنین حق ارتفاق خصوصی و میثاقهای محدودکننده است.[24]
برنامه ریزان شهری
برنامه ریز شهری حرفه ای است که در زمینه برنامه ریزی شهری به منظور بهینه سازی اثربخشی کاربری و زیرساخت های یک جامعه فعالیت می کند. آنها برنامه هایی را برای توسعه و مدیریت مناطق شهری و حومه ای تدوین می کنند و معمولاً سازگاری کاربری زمین و همچنین روندهای اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی را تجزیه و تحلیل می کنند. در تدوین هر طرحی برای یک جامعه (اعم از تجاری، مسکونی، کشاورزی، طبیعی یا تفریحی)، برنامه ریزان شهری باید مجموعه وسیعی از مسائل از جمله پایداری، آلودگی موجود و بالقوه، حمل و نقل از جمله تراکم بالقوه، جرم و جنایت، ارزش زمین، توسعه اقتصادی را در نظر بگیرند. برابری اجتماعی، کدهای منطقهبندی و سایر قوانین.
اهمیت برنامه ریز شهری در قرن بیست و یکم در حال افزایش است، زیرا جامعه مدرن شروع به مواجهه با مسائل افزایش جمعیت، تغییرات آب و هوا و توسعه ناپایدار می کند.[25][26] یک برنامه ریز شهری را می توان یک حرفه ای یقه سبز در نظر گرفت.[27]
برخی از محققان پیشنهاد میکنند که برنامهریزان شهری در سراسر جهان در «فرهنگهای برنامهریزی» متفاوتی کار میکنند که با شهرها و فرهنگهای محلی آنها سازگار است.[28] با این حال، متخصصان مهارتها، تواناییها و مجموعههای دانش پایه را که برای برنامهریزان شهری در سراسر مرزهای ملی و منطقهای مشترک است، شناسایی کردهاند.[29][30][31]
نقدها و بحث ها در شهرسازی
مکتب اقتصاد نئوکلاسیک استدلال می کند که برنامه ریزی غیرضروری یا حتی مضر است، زیرا کارایی بازار امکان استفاده مؤثر از زمین را فراهم می کند.[32] یک نوع کثرتگرایانه از تفکر سیاسی به همین شکل استدلال میکند که دولت نباید در رقابت سیاسی بین گروههای ذینفع مختلف که در مورد نحوه استفاده از زمین تصمیم میگیرد دخالت کند.[32] توجیه سنتی برنامه ریزی شهری در پاسخ این بوده است که برنامه ریز با شهر همان کاری را انجام می دهد که مهندس یا معمار با خانه انجام می دهد، یعنی آن را با نیازها و ترجیحات ساکنانش سازگارتر می کند.[32]
مدل برنامهریزی اجماعسازی که بهطور گسترده پذیرفته شده است، که به دنبال تطبیق ترجیحات مختلف در جامعه است، به دلیل اینکه بر اساس ساختارهای قدرت جامعه است، نه چالشبرانگیز، مورد انتقاد قرار گرفته است.[33] در عوض، آگونیسم به عنوان چارچوبی برای تصمیم گیری برنامه ریزی شهری پیشنهاد شده است.[33]
بحث دیگری که در حوزه برنامه ریزی شهری وجود دارد، این است که چه کسانی در فرآیند تصمیم گیری برنامه ریزی شهری شامل و حذف می شوند. اکثر فرآیندهای برنامه ریزی شهری از یک رویکرد از بالا به پایین استفاده می کنند که شامل ساکنان مکان هایی نمی شود که برنامه ریزان شهری و مقامات شهری در آن کار می کنند. «نردبان مشارکت شهروندان» شری آرنشتاین اغلب توسط بسیاری از برنامهریزان شهری و دولتهای شهری برای تعیین میزان فراگیری یا انحصار برنامهریزی شهری خود استفاده میشود.[34] یکی از منابع اصلی تعامل بین مقامات شهری و ساکنان جلسات شورای شهر است که برای ساکنان آزاد است و از نظرات عمومی استقبال می کند. علاوه بر این، برخی الزامات فدرال برای مشارکت شهروندان در پروژه های زیرساختی با بودجه دولت وجود دارد.[6]
بسیاری از برنامهریزان شهری و آژانسهای برنامهریزی برای سیاستها و برنامههای منطقهبندی خود به ورودی جامعه متکی هستند. میزان تأثیرگذاری مشارکت جامعه را می توان با نحوه شنیده شدن و اجرای صدای اعضا تعیین کرد.
تاریخچه برنامه ریزی شهری مشارکتی
برنامه ریزی مشارکتی در ایالات متحده در طول دهه های 1960 و 1970 ظهور کرد.[35] همزمان برنامهریزی مشارکتی با ویژگیها و برنامههای مشابه وارد عرصه توسعه شد[36] بسیاری از برنامهریزان و فعالان شهری برجسته هستند که کارشان باعث تسهیل و شکلدهی جنبشهای برنامهریزی مشارکتی شد. جین جاکوبز و کارش یکی از مهمترین کمکها به برنامهریزی مشارکتی است، زیرا تأثیری که در سراسر ایالات متحده داشت. همچنین اخیراً درگیر کردن جوانان در آموزش برنامه ریزی شهری ظهور کرده است.
منابع :
- ^ Jump up to:a b c d "What is Urban Planning". School of Urban Planning, McGill University. Archived from the original on 8 January 2008.
- ^ Jump up to:a b c Taylor, Nigel (1998). Urban Planning Theory Since 1945. Los Angeles: Sage. pp. 3–4. ISBN 978-0-7619-6093-5.
- ^ Jump up to:a b Midgley, James (1999). Social Development: The Developmental Perspective in Social Welfare. Sage. p. 50. ISBN 978-0-8039-7773-0.
- ^ Caves, R. W. (2004). Encyclopedia of the City. Routledge. p. 704. ISBN 978-0415862875.
- ^ "3 urban planning trends that are changing how our cities will look in the future". Building Design + Construction. 18 February 2020. Retrieved 25 September 2020.
- ^ Jump up to:a b M., Levy, John (2017). Contemporary urban planning. ISBN 978-1-138-66638-2. OCLC 992793499.
- ^ Van Assche, K., Beunen, R., Duineveld, M., & de Jong, H. (2013). Co-evolutions of planning and design: Risks and benefits of design perspectives in planning systems. Planning Theory, 12(2), 177-198.
- ^ "What Is Planning?". American Planning Association. Archived from the original on 10 March 2015.
- ^ "What is Urban Planning?". YouTube. Archived from the original on 30 October 2021.
- ^ Hass-Klau, Carmen. "Motorization and Footpath Planning During the Third Reich." The Pedestrian and the City. Routledge, 2014.
- ^ Davreu, Robert (1978). "Cities of Mystery: The Lost Empire of the Indus Valley". The World’s Last Mysteries. (second edition). Sydney: Readers’ Digest. pp. 121-129. ISBN 0-909486-61-1.
- ^ Kolb, Frank (1984). Die Stadt im Altertum. München: Verlag C.H. Beck. pp. 51-141: Morris, A.E.J. (1972). History of Urban Form. Prehistory to the Renaissance. London. pp. 22-23.
- ^ Glaeser, Edward (2011), Triumph of the City: How Our Best Invention Makes Us Richer, Smarter, Greener, Healthier, and Happier, New York: Penguin Press, p. 19, ISBN 978-1-59420-277-3
- ^ Boerefijn, Wim (2010). The foundation, planning and building of new towns in the 13th and 14th centuries in Europe. An architectural-historical research into urban form and its creation. Phd. thesis Universiteit van Amsterdam. ISBN 978-90-9025157-8.
- ^ Jordan, David (1992). "Baron Haussmann and Modern Paris". American Scholar. 61 (1): 99.
- ^ Fainstein, Susan S. Urban planning at the Encyclopædia Britannica
- ^ Morris, Eleanor Smith; et al. (1997). British Town Planning and Urban Design: Principles and policies. Harlow, Essex, England: Longman. pp. 147–149. ISBN 978-0-582-23496-3.
- ^ Routley, Nick (20 January 2018). "The Evolution of Urban Planning". Visual Capitalist. Retrieved 25 September 2020.
- ^ "Congestion Charge (Official)". Transport for London. Retrieved 25 September 2020.
- ^ Whittmore, Andrew (2 February 2015). "How Planners Use Planning Theory". Planetizen. Retrieved 24 April 2015. citing Whittemore, Andrew H. (2014). "Practitioners Theorize, Too Reaffirming Planning Theory in a Survey of Practitioners' Theories". Journal of Planning Education and Research. 35 (1): 76–85. doi:10.1177/0739456X14563144. S2CID 144888493.)
- ^ Mohd Nazim Saifi (4 March 2017). "Town planning theories concept and models".
- ^ Landis, John D. (2012). "Modeling Urban Systems". In Weber, Rachel; Crane, Randall (eds.). The Oxford Handbook of Urban Planning. Oxford, England: Oxford University Press. pp. 323–350. ISBN 978-0-19-537499-5.
- Codes, rules, and standards are part of a matrix of relations that influence the practice of urban planning and design. These forms of regulation provide an important and inescapable framework for development, from the laying out of subdivisions to the control of stormwater runoff. The subject of regulations leads to the source of how communities are designed and constructed—defining how they can and can't be built—and how codes, rules, and standards continue to shape the physical space where we live and work. Ben-Joseph, Eran (2012). "Codes and Standards in Urban Planning and Design". In Weber, Rachel; Crane, Randall (eds.). The Oxford Handbook of Urban Planning. Oxford, England: Oxford University Press. pp. 352–370. ISBN 978-0-19-537499-5.
- ^ Smit, Anneke; Valiante, Marcia (2015). "Introduction". In Smit, Anneke; Valiante, Marcia (eds.). Public Interest, Private Property: Law and Planning Policy in Canada. Vancouver, British Columbia: University of British Columbia Press. pp. 1–36, page 10. ISBN 978-0-7748-2931-1.
- ^ Heidari, Hadi; Arabi, Mazdak; Warziniack, Travis; Sharvelle, Sybil (2021). "Effects of Urban Development Patterns on Municipal Water Shortage". Frontiers in Water. 3: 694817. Bibcode:2021FrW.....394817H. doi:10.3389/frwa.2021.694817. ISSN 2624-9375.
- ^ Heidari, Hadi; Arabi, Mazdak; Warziniack, Travis; Kao, Shih-Chieh (June 2021). "Shifts in hydroclimatology of US megaregions in response to climate change". Environmental Research Communications. 3 (6): 065002. Bibcode:2021ERCom...3f5002H. doi:10.1088/2515-7620/ac0617. ISSN 2515-7620.
- ^ Kamenetz, Anya (14 January 2009). "Ten Best Green Jobs for the Next Decade". fastcompany. Fast Company. Archived from the original on 26 August 2012. Retrieved 14 January 2009.
- ^ Friedman, John (2012). "Varieties of Planning Experience: Toward a Globalized Planning Culture?". In Weber, Rachel; Crane, Randall (eds.). The Oxford Handbook of Urban Planning. Oxford, England: Oxford University Press. pp. 87–98. ISBN 978-0-19-537499-5.
- ^ "American Institutes of Certified Planners Certification". American Planning Association. American Planning Association. Retrieved 20 July 2017.
- ^ "Professional standards". Royal Institute of Town Planners. Royal Town Planning Institute. Retrieved 20 July 2017.
- ^ "About ISOCARP". International Society of City and Regional Planners. Retrieved 20 July 2017.
- ^ Jump up to:a b c Klosterman, Richard E. (1985). "Arguments for and against Planning". The Town Planning Review. 56 (1): 5–20. doi:10.3828/tpr.56.1.e8286q3082111km4. ISSN 0041-0020. JSTOR 40112168.
- ^ Jump up to:a b McAuliffe, Cameron; Rogers, Dallas (March 2019). "The politics of value in urban development: Valuing conflict in agonistic pluralism". Planning Theory. 18 (3): 300–318. doi:10.1177/1473095219831381. ISSN 1473-0952. S2CID 150714892.
- ^ Arnstein, Sherry (14 May 2020), ""A Ladder of Citizen Participation"", The City Reader, Abingdon, Oxon: Routledge, pp. 290–302, doi:10.4324/9780429261732-36, ISBN 978-0-429-26173-2, S2CID 159193173, retrieved 11 May 2022
- ^ Lane, Marcus B. (November 2005). "Public Participation in Planning: an intellectual history". Australian Geographer. 36 (3): 283–299. doi:10.1080/00049180500325694. ISSN 0004-9182. S2CID 18008094.
- ^ K., Duraiappah, Anantha (2005). Have participatory approaches increased capabilities?. International Institute for Sustainable Development = Institut international du développement durable. OCLC 64077133.